講義コード | 1271A | ||||||
講義名 | 地域文化圏研究(アメリカ) | ||||||
(副題) | |||||||
開講責任部署 | 全体 | ||||||
講義開講時期 | 春学期 | ||||||
講義区分 | |||||||
基準単位数 | 2.00 | ||||||
時間 | 0 | ||||||
代表曜日 | 水曜日 | ||||||
代表時限 | 3時限 | ||||||
開講学科 | 国際文化学科 | ||||||
必選別 | 選択 | ||||||
履修セメスター | 第3セメスター | ||||||
その他 | |||||||
担当教員 | |||||||
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講義概要 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
This class gives a survey of American civilization and culture. This class will be taught in English. Included in this survey will be the following information: • U.S. natural features including climate, geography, and natural resources. Comparisons between the U.S. and Japan. • American first peoples, early immigrants, and current population mix • Early U.S. history and World War 1 • Key interactions between the United States and Japan both before and after World War 2. • Current American government, politics, society issues, and economy. • U.S. science and industry • The U.S. artistic culture: including fine arts, music, theater, movies, craft, architecture, etc. • American foods, holidays, and sightseeing. |
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到達目標 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
以下の3点を主な到達目標とする。 ・アメリカの文化・文明についての知識を習得する。 ・本講義を通じ、異文化理解に対する広い視野と深い洞察力を獲得する。 ・課題レポートなどを通じ、文献探索、読書、レポート作成といったスキルを身に付ける。 |
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履修のポイント及び留意事項 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
講義用のノートを用意すること。 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
講義日程 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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他の授業科目との関連 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
直接関係する科目はないが、視野を広げる意味でも他の文化関連の科目も積極的に履修することをお勧めする。 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
評価方法 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
学期末試験40%、課題レポート(3回程度)30%、受講状況30%(出席15%、ノートなど15%)により、総合評価する。 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
教科書 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
None. Lecture information will be made available via the internet. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
参考図書 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
英和辞典(電子辞書可) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
オフィスアワー(授業相談) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
空いている時間であれば、いつでも歓迎します。 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
学生へのメッセージ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Do your best! |